Messaurebloggen

Messaurebloggen

Visdomsord

träffpunktSkapad av Berit Woolley sön, september 21, 2008 18:32:56

DE FEM NATURLIGA KANSLORNA.


Sorg är en naturlig känsla. Det är den del av dig som gör att du kan ta farväl när du inte vill ta farväl, att du kan uttrycka – få ut, satta fart på – den inre nedstämdhet som du upplever vid alla slags förluster. Det kan vara förlusten av någon man älskar eller förlusten av en kontaktlins.

När man får uttrycka sin sorg blir man av med den. Barn som får vara ledsna när de är ledsna får ett sunt förhållande till sorg som vuxna och är därför ofta snabba i sitt sorgearbete.

Barn som får höra `Såja, såja, gråt inte`, har ofta svårt att gråta när de blir vuxna. Hela livet har de fått höra att de inte skall göra det, så de förtränger sin sorg.

Sorg som ständigt förträngs blir till kronisk depression, vilket är en mycket onaturlig känsla.

Människor har mördat på grund av kronisk depression. Krig har startats länder har fallit.

Ilska är en naturlig känsla. Det är en naturlig känsla. Det är ett verktyg man har som gör att man kan säga `Nej tack.` Ilskan måste inte vara aggressiv, och den måste aldrig skada någon annan.

När barn får uttrycka sin ilska får de en sund inställning till den när de blir vuxna och kan därför ofta lägga sin ilska bakom sig väldigt snabbt.

Barn som får lära sig att deras ilska inte accepteras – att det är fel att uttrycka den och att de inte ens borde uppleva den – kommer att få det svart att hantera sin ilska som vuxna.

Ilska som ständigt förträngs blir till ursinne, vilket är en mycket onaturlig känsla.

Människor har mördat på grund av ursinne. Krig har startats, länder har fallit.

Avund är en naturlig känsla. Det är känslan som får en femåring att önska att han kunde nå dörrhandtaget på samma sätt som hans storasyster kan – eller cykla på samma cykel. Avund är den naturliga känsla som får dig att vilja göra det igen, att försöka ihärdigare, att fortsätta sträva tills du lyckas. Det är hälsosamt och naturligt att hysa avund.

När barn får uttrycka sin avund får de en sund inställning till den när de blir vuxna och kan därför ofta lägga sin avund bakom sig väldigt snabbt.

Barn som får lära sig att deras avund inte accepteras – att det är fel att uttrycka den och att de inte ens borde uppleva den – kommer att få det svart att hantera sin avund som vuxna.

Avund som ständigt förträngs blir till svartsjuka och missunnsamhet, vilka är mycket onaturliga känslor.

Människor har mördat på grund av svartsjuka och missunnsamhet. Krig har startas, länder har fallit.

Rädsla är en naturlig känsla. Alla barn föds med bara två rädslor, rädsla för att falla och rädsla för höga ljud. Alla andra rädslor är inlärda reaktioner som barnet fått av sin omgivning, lärt sig av sina föräldrar. Syftet med den naturliga rädslan ar att skapa en viss försiktighet. Försiktigheten är det verktyg som hjälper till att hålla kroppen vid liv. Det är en följd av kärleken – kärleken till jaget.

Barn som får lära sig att deras rädsla inte accepteras – att det ar fel att uttrycka den och att de inte ens borde uppleva den – kommer att få det svart att hantera sin rädsla som vuxna.

Rädsla som ständigt förträngs blir till panik, vilket är en mycket onaturlig känsla.

Människor har mördat på grund av panik och missunnsamhet. Krig har startats, länder har fallit.

Kärlek är en naturlig känsla. När ett barn tillåts uttrycka och ta emot kärlek, normalt och naturligt, utan begränsningar eller villkor, utan hämningar eller blygsel, behövs inget mer. För glädjen i en kärlek som uttrycks och tas emot på detta sätt räcker i sig själv. Men kärlek som har omgärdats av villkor och begränsningar, regler och lagar, ritualer och restriktioner, kärlek som har kontrollerats, manipulerats och hållits tillbaka, den kärleken blir onaturlig.

Barn som får lära sig att deras naturliga kärlek inte accepteras - att det är fel att uttrycka den och att de inte ens borde uppleva den – kommer att få det svart att hantera kärleken som vuxna.

Kärlek som ständigt förträngs blir till habegär och härsklystnad, vilka är mycket onaturliga känslor.

Människor har mördat på grund av habegär och härsklystnad. Krig har startats, länder har fallit.

Så går det till när de naturliga känslorna förträngs och ger upphov till onaturliga reaktioner och responser. Och de flesta människor förtränger de flesta av de naturliga känslorna. Ändå är dessa känslor era vänner. De är gåvor till er. De är era gudomliga verktyg som ni kan använda för att forma era upplevelser.

Ni får de verktygen när ni föds. De finns för att ni ska ta er genom livet.  • Kommentarer(1)//bbb.messaure.se/#post19